Home Loan

Golden Touch Investments

Home Loan | Golden Touch Investments


A home loan is a loan taken for buying or constructing a home or to make improvements to a residential property. You can get a loan from from banks and registered housing finance companies.

Your home loan is secured against the property that you buy. This means that in case you are unable to repay the loan, the lending bank will have the right to take possession of your home.

Q1. What are the types of Home loans available?
Ans.: The following different kinds of home loans are available:

Home Purchase Loan
A common type of loan taken for purchasing a home.
Home Improvement Loan
A loan given for implementing repair works and renovations at home.
Home Construction Loan
A loan available for the construction of a new home.
Home Extension Loan
Home extension loans are given for expanding or extending an existing home. For example, addition of an extra room, etc.
Land Purchase Loan
This type of loan is sanctioned for purchase of a land, for both home construction or investment purposes.
Balance Transfer Loan
This loans help you pay off an existing home loan with a higher interest rate, and avail of a loan with a lower rate of interest.
Refinance Loan
This loan helps you pay off the debt you may have incurred from private sources such as relatives and friends in order to purchase your present home.
Loans for NRIs
This loan is tailored to suit the requirements of NRIs who wish to build or buy a home in India.

Q2. What is an EMI?
Ans.: EMI (Equated Monthly Installment) is the amount payable to the lending institution every month, till the loan is paid back in full. It consists of a portion of the interest as well as the principal.

Q3. What are the eligibility conditions for a home loan?
Ans.: To qualify for a home loan, most of the lending institutions in India require you to be:

An Indian resident or NRI
Above 24 years of age at the commencement of the loan
Below 60 or retirement age when the loan matures
Either self employed or salaried

Q4. What are the interest rates offered for home loans? What are: Daily Reducing, Monthly Reducing and Yearly Reducing?
Ans.: Interest rates are different from institution to institution and generally range from about 8.75% to around 12 %. The interest on home loans in India is usually calculated either on monthly reducing or yearly reducing balance. In some cases, daily reducing basis is also adopted.

Annual reducing:
In this system, the principal, for which you pay interest, reduces at the end of the year. Thus you continue to pay interest on a certain portion of the principal which you have actually paid back to the lender. This means the EMI for the monthly reducing system is effectively less than the annual reducing system.
Monthly reducing:
In this system, the principal, for which you pay interest, reduces every month as you pay your EMI.
Daily Reducing:
In this system, the principal, for which you pay interest, reduces from the day you pay your EMI. EMI in the daily reducing system is less than the monthly reducing system.

Q5. What is a fixed rate of interest?
Ans.: Some institutions have a fixed rate of interest, which means the rate of interest remains unchanged for the entire duration of the loan. This means you do not benefit, even if rates of interest drop in the market.

Q6. What is a floating rate?
Ans.: This is the rate of interest that fluctuates according to the market lending rate. This means you stand the risk of paying more than you budgeted for in case the lending rate goes up

Q7. What are the other costs that usually accompany a home loan?
Ans.: Home loans are usually accompanied by the following extra costs:

Processing Charge:
A fee payable to the lender on applying for a loan. It is either a fixed amount not linked to the loan or may also be a percentage of the loan amount. The loan amount required cannot be less than the processing fee.
Pre-payment Penalties:
When a loan is paid back before the end of the agreed duration, a penalty is charged by some banks/companies, which is usually 2% of the amount being paid.
Miscellaneous Costs:
Some lenders may levy documentation or consultant charges.

Q8. How do HFCs decide on the loan amount?
Ans.: Usually, most companies give up to a maximum of 85% of the cost of the house. The 15%, sometimes called ‘seed money’, will have to be provided by the loan applicant. The amount, for which the applicant is eligible, is determined by the age, income, no. of dependents, monthly outgoing and repayment capacity. This varies from case to case.

Q9. Are securities required for home loans?
Ans.: In most cases, the property to be purchased itself becomes the security and is mortgaged to the lending institution till the entire loan is repaid. Some institutions may ask for additional security such as life insurance policies, FD receipts and share or savings certificates.

Q10. What is the time required for loan disbursement?
Ans.: On an average, loans are disbursed within 3-15 days after satisfactory and complete documentation and completion of all relevant procedures, including proof that 15% of the cost has been paid upfront to the seller of the property.

Q11. What are the tax benefits of home loans?
Ans.: Both principal as well as interest of home loans attract tax benefits. With effect from 1st April 2005 (i.e. assessment year 2005-07) under section 80C of the Income Tax Act 1965:

Principal amount of repayment of loan along with other savings such as PF, PPF, Life Insurance premium etc up to a maximum of Rs 1, 00,000/- will be eligible for deduction from gross income.

Interest paid up to a maximum of Rs 1, 50,000/- will be eligible for deduction from gross income on loan after completion of construction will be deductible from income from property.

 

Important Notice For Visitors

Thank you for visiting our website. This disclaimer (“Disclaimer”) is applicable to this website and all microsites and websites owned by Golden Touch Investments. By using or accessing this website you agree with the Disclaimer without any qualification or limitation.

This website is in the process of being updated. By accessing this website, the viewer confirms that the information including brochures and marketing collaterals on this website are solely for informational purposes only and the viewer has not relied on this information for making any booking/purchase in any project of the Company. Nothing on this website, constitutes advertising, marketing, booking, selling or an offer for sale, or invitation to purchase a unit in any project by the Company. The Company is not liable for any consequence of any action taken by the viewer relying on such material/ information on this website.

The Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016, and Rules made thereunder (where notified) (“RERA”) have come into effect from 1st August, 2017. The contents of this website may not be fully in line with RERA as of date. We are in the process of modifying, revising and updating this website in terms of the stipulations / recommendations under RERA, which shall be completed soon. Please telephone our sales centres or visit our sales office during office hours to speak to our sales team for verifying all the details, including area, amenities, services, terms of sales and payments and other relevant terms independently with the sales team/ company prior to concluding any decision for buying any unit(s) in the projects. The information contained on this website shall not be construed to be an advertisement. We thank you for your patience and understanding.

Golden Touch Investments  shall neither be responsible nor liable for any inaccuracy in the information provided here and therefore the customers are requested to independently validate the information from the respective developers before making their decisions related to properties displayed here. Golden Touch Investments, its directors, employees, agents and other representatives shall not be liable for any action taken, cost / expenses / losses incurred, by you.